Ecologisch vleermuisonderzoek bij isoleren woning

Bedrijven en woningeigenaren die de spouwmuren van een woning willen isoleren, moeten eerst goed onderzoeken of er geen vleermuizen in zitten. Alleen met een camera tussen de muren kijken is niet voldoende. Vleermuizen kunnen bij alleen een camera-inspectie over het hoofd worden gezien. De meest voorkomende vleermuissoort, de gewone dwergvleermuis, is namelijk maar zo groot als een luciferdoosje.

De overheid stimuleert ons om onze woning beter te isoleren. Een goede zaak, want ons energieverbruik kan er aanzienlijk door dalen. Echter: vleermuizen kunnen onze woningen als verblijfplaats gebruiken. Door het afdichten van openingen in gebouwen, sluiten we deze dieren buiten of, erger nog, binnen. 

Vleermuizen kunnen – tijdelijk of langer – verblijven onder de dakpannen, tussen de balken van het dakgebinte, in de spouwmuur, achter (houten) gevelbekleding, in een rolluikkast en soms ook – meestal ’s winters dan – in een ongebruikte, vochtige kelder.

Voorkom boetes met onze vleermuisinspectie

Vleermuizen en hun verblijfplaatsen zijn beschermd door de Wet natuurbescherming. Door uw werkzaamheden kunnen vleermuizen schade oplopen. Dan bent u als initiatiefnemer mogelijk in overtreding. Bij controle kan uw werk worden stilgelegd met alle gevolgen van dien. Wij helpen u graag om dit te voorkomen. Vleermuisonderzoek van Kozijnenverkoop kan hierbij uitkomst bieden.

Hoe het aanvullende onderzoek naar Vleermuizen moet worden uitgevoerd, staat beschreven in het Vleermuisprotocol. In de eerder genoemde Quickscan Wet natuurbescherming staat nader omschreven welke mogelijke functionaliteiten uw planlocatie heeft voor Vleermuizen. Deze kunnen zijn:

  • Balts- en paarverblijf
  • Foerageerroute
  • Kraamverblijf
  • Migratieroutes
  • Vliegroute
  • Winterverblijf
  • Zomerverblijf

Vleermuis onderzoek laten uitvoeren

Wat we voor u kunnen betekenen Vleermuis onderzoek laten uitvoeren ten behoeven van spouwmuur isolatie of andere werkzaamheden? Kozijnenverkoop.nl heeft ruime ervaring met het uitvoeren van vleermuisonderzoek en is bekend met alle methoden van onderzoek en de daaruit voortkomende vervolgstappen. Wij kunnen uw projecten op het gebied van natuurwetgeving en vleermuizen deskundig en professioneel begeleiden. Onze ecologisch inspecteur kan op maat advies geven wat de beste vervolgstappen voor uw project kunnen zijn.

Hoe weet ik of er vleermuizen in mijn huis wonen?

Wat je zelf kunt doen om erachter te komen of vleermuizen in je woning wonen, maak je overdag een rondje rond je huis. Als er bij een vooronderzoek blijkt dat er in een woning kieren of spleten zijn, is een vervolgonderzoek nodig. Ook moet er meerdere keren worden gecontroleerd op de mogelijke aanwezigheid van vleermuizen, omdat vleermuizen gedurende de seizoenen op verschillende plekken verblijven.

Let dan vooral op de muren en de vensterbanken. Wanneer vleermuizen naar binnen kruipen, laten ze namelijk dikwijls wat uitwerpselen achter. Dit lijkt veel op muizenstrontjes, maar ze bestaan vooral uit droge insectenresten, zoals schildjes, vleugels… Als je erin knijpt, vallen ze uiteen in een hoopje glinsterend stof. Wie betegeling rond de woning heeft kan de uitwerpselen ook op de grond vinden.

Vind je geen uitwerpselen, dan betekent dat nog niet dat er geen vleermuizen zijn. Om zeker te zijn, is het echt aan te raden om gedurende 1 of meer avonden te checken of er geen vleermuizen uit de woning vliegen (van vlak na tot ongeveer een uur na zonsondergang). Het beste doe je dat op een warme droge avond. De eerste keer in mei-juli, de tweede keer in augustus-september, en zeker ook nog eens zo kort mogelijk voor de geplande werken aanvangen. Vleermuizen kunnen immers zomaar op een dag verhuizen van een andere locatie naar uw woning.

Vleermuis onderzoek bij isolerende maatregelen

  • Vleermuisdetectie bij gevels en woningen
  • inclusief rapportage van bevindingen
  • inclusief gedegen plan van aanpak
  • Ter bescherming van de vleermuis én uw isolatie project.
blank