kozijnen vervangen

Kozijnen vervangen

Wordt het hout, kunststof of aluminium?

Gaat u uw kozijnen vervangen? Dan zoekt u uiteraard tegenwoordig op duurzame kozijnen. En niet alleen omdat de overheid dat graag wil, maar wat is er nou leuk aan verplicht schilderen van houten kozijnen? Een klusje dat elke 5 jaar terugkeert en steeds duurder wordt wil je natuurlijk wel graag vermijden.

Er zijn naast houten kozijnen een tweetal andere mogelijkheden: kunststof en/of aluminium.

Laten we eens de vergelijking trekken tussen hout, kunststof of aluminium. We beginnen daarom met de isolatiewaardes van de geopperde kozijnen.

1. De isolatie waardes

Deze isolatiewaardes worden weergegeven met de letter U, waarbij U staat voor verlies van warmte of energie. Dus hoe hoger de U waarde, hoe hoger het warmteverlies. Het streven is dus om een zo laag mogelijke U-waarde in uw woning te hebben.

De gemiddelde U-waarde van kunststof kozijnen zijn 1,8. Een aluminium kozijn heeft een gemiddelde U-waarde van 2,6 en hout moet het doen met de hoogste U waardes, te weten 2,4. We kunnen dus al stellen dat kunststof beter isoleert dan beide andere varianten. Meer over U waardes vindt u hier

Dit komt doordat de meeste merken en kunststof fabrikanten werken met kunststof kozijnen die voorzien zijn van lege ruimtes, ook wel holle kamers. Daarin zit stilstaande lucht. Stilstaande lucht is een slechte geleider van warm naar koud, en daardoor dus een goede isolatie. Dus, hoe meer kamers met stilstaande lucht, hoe hoger de isolatie van het kozijn uiteindelijk is.

De meeste kozijnfabrikanten werken al met 5 dichte kamers, en het Schuco Living profiel heeft maar liefst een 6-kamer systeem, wat daarmee zorgt voor de best mogelijke isolatie.

Geluidswerend

Daarnaast zorgen holle kamers er ook voor dat u minder geluiden van buiten hoort. Want ook geluid wordt slecht geleid door deze dichte luchtkamers. Dus ook hier scoren kunststof kozijnen meer punten dan de aluminium- en houten varianten.

Dan is er natuurlijk de afdichting tegen de muren die kan zorgen voor een betere isolatie. Houten kozijnen worden vaak koud op de muur gemonteerd, terwijl er bij kunststof kozijnen een rubber om het kozijn gezet wordt. Dit zorgt ook weer voor een betere isolatie, waarmee kunststof kozijnen beter zijn dan hout of aluminium.

Helaas zijn rubbers onderhevig aan slijtage, waardoor na verloop van jaren de isolatie van de meeste kunststof kozijnen niet meer hetzelfde is als op de dag van oplevering.

EPDM afdichtingen in plaats van rubber

De rubbers van Schuco Living variant bestaan echter uit EPDM afdichtingen. Deze afdichtingen zijn niet onderhevig aan zon, worden niet poreus en slijten niet af. Het voordeel is dat Schuco kozijnen na jaren nog steeds dezelfde isolatiewaardes hebben alsof het gisteren gemonteerd is.

We kunnen daarmee gerust vaststellen dat Schuco hiermee een flinke voorsprong genomen heeft ten opzichte van de concurrerende kozijnfabrikanten.

2. kozijnen vervangen kosten

Dan is er natuurlijk het kostenaspect, dat maakt wat de beste kozijnen voor uw situatie zijn. Laten we de kosten van alle varianten eens bekijken. Voor de vergelijking gaan we uit van de kosten per kozijn inclusief HR++ glas en montage natuurlijk, want kozijnen die voor de deur staan isoleren ook niets.

Materiaal van kozijnPrijs per m² met HR++
Houten kozijnen€ 550
Aluminium kozijnen€ 700
Kunststof kozijnen€ 505

Ook hier zien we dat kunststof kozijnen goedkoper zijn dan de houten en aluminium varianten.

3. Onderhoud

Dan is natuurlijk het onderhoud van belang, immers wou u van het noodzakelijke onderhoud en de daarmee gepaarde onderhoudskosten af. We gaan ze alledrie weer even erbij halen.

Onderhoud van houten kozijnen

 • Schilderen
  Elke 5 jaar moeten houten kozijnen geschilderd worden.
  Kosten: gemiddeld 4000 tot 5000 Euro voor alle kozijnen
 • Bijwerken rotte plekken
  Ook moet af en toe de slechte delen vervangen of bijgewerkt worden. We hebben dit uit gemak maar meegerekend met de schilderkosten.

De aluminium kozijnen

 • Bijstellen en afstellen
  Aluminium heeft eigenlijk vrij weinig onderhoud nodig, maar moet wel elke 2 tot 4 jaar bijgesteld en gesmeerd worden in verband met verzakken van opendraaiende delen
 • Schoonmaken en reinigen
 • de meeste aluminium kozijnen moeten elk jaar worden gereinigd om verkleuringen tegen te gaan.
 • Woont u aan de kust? Dan wordt aluminium afgeraden. Bij kleine beschadigingen vreet ”zoute lucht” het kozijn aan, waardoor eerder verkleuringen optreden

Kunststof kozijnen

 • schoonmaken
  de meeste kunststof kozijnen moeten elk jaar worden gereinigd in verband met verkleuringen
 • Schuco gebruikt geen weekdelen en kan dus niet verkeuren!!

Ook hier dus weer een groot verschil in het voordeel van kunststof kozijnen, waarbij wederom Schuco het beste scoort.

Samengevat:

Wat zijn de beste kozijnen? Op deze vraag hebben we hierboven wel aangetoond dat kunststof kozijnen in alle opzichten het beste alternatief is om uw woning te verduurzamen.

En als u toch kiest voor kunststof kozijnen, hoop ik dat we ook duidelijk aangetoond hebben dat Schuco met de Living Variant net weer een klasse beter is dan alle andere kunststof kozijnen.

Meer lezen over de beste kozijnen?