Kozijnen monteren doe je zo!

Bereid de raaminstallatie goed voor

Als doe-het-zelver of klusser kan het plaatsen van kunststof kozijnen een uitdagend maar lonend project zijn. Het correct monteren van de kozijnen is essentieel voor een goede werking en isolatie van de ramen. In dit artikel zullen we stap voor stap uitleggen hoe je kunststof kozijnen kunt monteren.

Voordat je begint met het plaatsen van het raam, geven we je graag een paar tips van professionals: 1.) Leg alle materialen en gereedschappen zorgvuldig klaar zodat je ze altijd binnen handbereik hebt. 2.) Werk het beste in tweetallen, hierdoor verplaats je makkelijker zware voorwerpen en heb je altijd een helpende hand. 3.) Voer elke werkstap rustig en nauwkeurig uit, alleen zo krijgt u een eersteklas resultaat.

Benodigdheden

Voor het monteren van kunststof kozijnen heb je verschillende gereedschappen en materialen nodig. Hier is een lijst met benodigdheden:

  • Kunststof kozijnen
  • Schroeven
  • Boormachine
  • Glasbokjes
  • Waterpas
  • PUR
  • Kitpistool
  • Afdichtingskit
  • Compriband
  • Zaag (indien nodig)

1. Meet op en controleer
Voordat u met de montage begint, vergelijk de afmetingen van het raam met de afmetingen van de muuropening. Als alles klopt, kun je beginnen.

Het is vervelend wanneer het kozijn al verwijderd is en je er dan pas achter komt dat je een meetfoutje gemaakt hebt.

2. Veiligheid
Draag altijd een veiligheidsbril en veiligheidshandschoenen tijdens alle werkstappen. Veiligheid staat voorop.

3. Oude kozijn verwijderen en egaliseren open gat
Verwijder eerst glas. Daarna zaagt u de houten kozijnen in het midden in, om ze vervolgens te verwijderen. Zorg dat de opening schoon en vrij van cementresten, losse stenen en andere zaken is. Grof, los metselwerk verwijderen.

4. Stelkozijn
Als u gebruik maakt van montage met stelkozijnen, plaatst u nu eerst de stelkozijnen in de opening.

5. Kozijn gereed maken
Voordat het kozijn geplaatst wordt, bevestigt u vast compriband in de daarvoor bestemde afdichtingsgleuf. In elk geval aan de binnenste gleuf. De buitenste kan soms achteraf ook nog geplaatst worden.

7. Plaats het nieuwe kozijn
Plaats het nieuwe kozijn in het daarvoor bestemde gat. Zet het kozijn waterpas en controleer of de ‘negge’ overal gelijk is.
De negge is de maat van de voorkant van de gevel tot voorkant van het kozijn.

8. Vastschroeven van kozijn
Bevestig het kozijn aan de spouwlatten of aan de binnenmuur. Wij kunnen vooraf gratis montagegaten boren zodat u direct kunt schroeven. Heeft u een raam met draaikiepdelen, controleert u eerst of deze werkt alvorens u alle schroeven verankert.

9. Pur
Pur het kozijn aan rondom aan de binnenkant af zodat er door naden geen tocht komt. U kunt hiervoor gewoon montageschuim PUR gebruiken.

10. Plaats het glas in uw kozijn
Zolang de PUR aan het drogen is, kunt u alvast het glas in uw kozijn zetten. Op de stikker staat welke kant binnen of buiten moet. Bij triple glas maakt het niet uit. Zet het glas niet direct in het kozijn maar op glasbokjes. Als het glas geplaatst is slaat u voorzichtig de glaslatten vast. U begint met de korte zijden.

11. Afwerken van uw kozijn
Als de PUR droog is, snij je de randen af. Hierna begin je de kozijnen aan de binnenkant af te timmeren en is je kozijn helemaal klaar! Aan de onderkant kan in plaats van een afwerklat ook een vensterbank geplaatst worden.

Conclusie

Het monteren van kunststof kozijnen kan een uitdagende klus zijn, maar met het juiste gereedschap en een stapsgewijze aanpak is het goed mogelijk om dit zelf te doen. Het is belangrijk om nauwkeurig te werken, aangezien een goede montage essentieel is voor de isolatie en werking van de ramen. Volg bovenstaande stappen zorgvuldig op en geniet van je nieuwe kunststof kozijnen!

We zullen zsm deze pagina updaten met foto’s en illustratie afbeeldingen om het geheel inzichtelijker te maken. Alle benodigde materialen en gereedschappen zoals PUR, kit, glaszuignappen en andere zaken vindt u ook in onze webshop.