Tips bij aanschaf kunststof kozijnen

Tips om aan te denken bij aanschaf van kunststof kozijnen

Gaat u kunststof kozijnen aanschaffen? Dan zijn er veel zaken waar u rekening mee dient te houden. Zeker in deze huidige tijd waarin net zoveel slechte als goede kozijnenbedrijven werkzaam zijn.

We gaan even wat punten aanhalen die belangrijk zijn voor uzelf, en waardoor u zowel geld als ellende besparen kunt.

  1. Doe onderzoek naar de leverancier.

Bekijk altijd eerst hoe lang een bedrijf al bestaat. Als een bedrijf aangeeft al 10 jaar te bestaan, is er vast veel over te vinden op internet. U kunt via het handelsregister of kamer van koophandel opvragen hoe lang een bedrijf actief is, en hoe ze staan ingeschreven. Een bedrijf dat als handelsonderneming staat ingeschreven is geen bouwbedrijf.

2. Bekijk recensies met een knipoog

Lees natuurlijk de reviews en recensies van een bedrijf. Houd daarbij wel in het oog dat ontevreden mensen eerder slechte reviews plaatsen dan dat tevreden mensen goede reviews plaatsen. Dus ook een bedrijf met wat slechte reviews kan toch een goed bedrijf zijn. Een bedrijf met 200 alleen maar positieve (Google) reviews is ongeloofwaardig!

3. Alleen vandaag geldige aanbiedingen

Iedereen mag kunststof kozijnen verkopen. De ”alleen vandaag geldig” aanbiedingen of ”project kortingen” zijn bedoeld om u te verleiden direct te ondertekenen. Uiteraard wordt verkoop aan huis gedaan omdat de aanbieder de situatie moet bekijken, maar goede bedrijven werken met een vaste prijsstelling. Veel bedrijven werken met free lance vertegenwoordigers, en ook deze kosten geld. (ca 10%)

4. Let op bij snelle levertijden

Niemand kan tegenwoordig snel leveren. De huidige markt zit bomvol, en de grondstoffencrisis is nog steeds aanwezig. Er is echt iets niet in de haak met bedrijven die beloven binnen 8 weken te kunnen plaatsen. (dus niet alleen leveren!) Of er is een reden dat zo’n bedrijf als enige wel tijd heeft in deze overvolle markt.

5. Doe geen torenhoge aanbetalingen

Overbodig wellicht, maar juist in deze markt zijn veel mensen al blij een kozijnen leverancier gevonden te hebben die hun wensen kan en wil realiseren. Helaas zijn er altijd kwaadwillende die misbruik maken van deze situatie. Een aanbetaling tot ca 25% is vrij normaal, maar betaal geen 40% of nog hogere aanbetaling.

6. Vergelijk offertes

Een simpel advies, dat overal gegeven wordt, en toch wordt deze niet altijd nagekomen. Soms zit er in offertes zo ontzettend veel prijsverschil dat het niet meer uit te leggen valt. Zo weten we bijvoorbeeld zeker dat wijzelf gemiddeld 20% tot 30% goedkoper zijn dan andere aanbieders, maar ook wij komen soms absurde prijzen tegen van andere bedrijven die totaal onlogisch en torenhoog zijn. Zonde geld dus.

Bekijk ook wat er in de offerte meegerekend is. Bijvoorbeeld horren, afvoeren, afwerken en andere voor u belangrijke zaken. Zo voorkomt u dat u alsnog moet bijbetalen voor zgn meerwerk.

7. Bezoek de showroom

Bijna ieder gerenommeerd bedrijf heeft tegenwoordig wel een showroom. De verhalen van ”showrooms kosten geld, dat wij liever besteden om lagere prijzen te hanteren” is echt niet meer van deze tijd. U mag als klant wel verwachten de producten vooraf te kunnen bekijken als dat gewenst is. Showrooms kosten namelijk geen geld, zeker niet als alleen op afspraak gewerkt wordt.

8. Vergelijk kwaliteit van aanbod

Iedereen wil natuurlijk de best mogelijke kwaliteit van kunststof kozijnen, en er zit zeker verschil in diverse aanbieders en merken. Maar ook prijsverschil. Als u een minimaal te besteden budget heeft, of u wilt een woning opknappen om deze later te verkopen, hoeft u niet altijd de beste kwaliteit te kiezen. Zo kunt u behoorlijk besparen op de kosten.

Als u van plan bent om langere tijd in de woning te verblijven, is het belang van de beste kunststof kozijnen natuurlijk wel een noodzakelijke voorwaarde.

9. Kies de juiste glassoort

Bedenk vooraf goed wat voor u de reden is van overstappen naar kunststof kozijnen. Als het puur gaat om de beste isolatie, kies dan altijd voor triple glas. Wist u bijvoorbeeld dat in Duitsland alleen nog maar met HR+++ triple glas gewerkt werd?

Als ook onderhoud en andere overwegingen een rol spelen, bedenk dan dat u ook met HR++ glas flink bespaart op energiekosten. (lees verder)

10. Herken een goede adviseur.

Deze tip hebben we overgenomen van internet, omdat we dit een goede aanvulling op onze lijst vonden. Het is inderdaad zo dat een goed ”kunststof kozijnenbedrijf” niet nodig heeft om andere bedrijven slecht te praten. De zgn praatjesmakers hebben een hele andere manier van verkopen, en als dat uw keuze is zult u deze tips toch niet lezen.

11. Vraag om referenties

Heeft u een bedrijf gesproken die aangeeft meer bij u in de stad te hebben gedaan? Vraag dan altijd om deze adressen en ga daar ook kijken. Zo ziet u in ieder geval hoe zij het werk opleveren. Juist daarin zijn de verschillen tussen kozijnenleveranciers het grootst, terwijl dit juist het belangrijkste onderdeel van de overeenkomst is.

12. Wie doet de montage

Werkt een bedrijf met ZZP’ers of beschikken ze over een eigen montageteam? Of worden er externe bedrijven ingehuurd? Deze punten zijn van groot belang voor uzelf. Als u zelf niet kunt of wilt monteren of afwerken kies dan een bedrijf dat dit allemaal in eigen beheer uitvoert.

Als er met meerdere of externe bedrijven gewerkt wordt, kan het zijn dat u in een juridische strijd verwikkeld raakt wanneer de oplevering niet naar wens uitgevoerd is. Dat is in niemands voordeel.

Meer weten over prijzen en kosten van kunststof kozijnen?