Wat kosten kunststof kozijnen

Ondanks dat al onze kunststof kozijnen prijzen eenvoudig te berekenen zijn, krijgen we deze vraag vaak te horen. Blijkbaar zijn er toch vaak onduidelijkheden over wat er allemaal geleverd wordt. Daarbij hebben mensen vaak meerdere websites en aanbieders vergeleken waardoor er door een overvloed aan informatie ook veel onduidelijkheid ontstaat.

Allereerst moet u weten dat er zowel kwaliteits- als prijsverschil zit tussen diverse merken. Verschillende merken hebben ook verschillende kosten. (lees meer op ”beste kozijnen merk”). Schuco is qua inkoop zeker niet het goedkoopste merk, dus als u puur gaat voor de laagste prijs raden we u aan om een deurtje verder te kijken.

Wat kosten kunststof kozijnen voor uw woning?

Om de vraag wat kunststof kozijnen kosten beter te beantwoorden delen we deze vraag even op in twee delen. ”Wat kosten kunststof kozijnen”, en ”wat kosten kunststof kozijnen inclusief de montage”. Grote kans is namelijk dat u bedoelt wat kunststof kozijnen gemonteerd en al kosten voor uw woning.

Opbouw van kunststof kozijnen kosten

Hoe zijn de kosten per kunststof kozijn opgebouwd?

1. PVC.
Allereerst hebben we natuurlijk de kosten van het kunststof kozijn zelf. De PVC zelf, ook wel Polyvinylchloride, is de basis voor elk merk kunststof kozijn. Hierin begint het verschil in kosten al. Schuco gebruikt bijvoorbeeld de meeste PVC delen per strekkende meter kozijn, en gebruikt nagenoeg geen weekdelen. Weekdelen worden toegevoegd door veel merken om minder PVC te hoeven gebruiken.

2. Staal of aluminium
Alleen PVC volstaat niet om de zware glaspartijen te dragen. Daarom wordt een kunststof kozijn van binnen ook met staal, aluminium of ander metaal verstevigd (zie ook: hoe worden kunststof kozijnen gemaakt). Wederom kan hier ook weer flink bespaard worden, omdat gegalvaniseerd staal veel duurder is dan bijvoorbeeld aluminium. Als voorbeeld kijken we weer even naar Schuco, die voor al haar kozijnen veel dikker gegalvaniseerd staal gebruikt ten opzichte van andere merken, waardoor Schuco ook weer hogere kosten maakt dan andere merken.

3. Beslag
Vanzelfsprekend moet een kunststof kozijn open of dicht kunnen, waarvoor beslag nodig is. Ook daarin kunnen de kosten logischerwijze flink afwijken per merk. Er zijn merken die goedkoop of zelfs niet gecertificeerd beslag kiezen, en dit komt natuurlijk niet ten goede aan de totale kwaliteit van uw kunststof kozijnen. Schuco staat er bijvoorbeeld om bekend hoogwaardig raam- en deurbeslag te leveren dat gegarandeerd vele jaren probleemloos meegaat.

4. Rubbers en overig
Verder zijn er een heleboel andere zaken waar niet vaak bij stil wordt gestaan. Denk aan de soort handgreep, rubbers, glaslatten, afwateringsysteem en tal van aanvullende zaken die allemaal kosten met zich meebrengen, waarop per leverancier ook weer bezuinigd kan worden.

5. Houtnerf en HVL
Ook zaken als houtnerf op uw kozijnen, of een rechte verbinding hebben invloed op de kosten. Per kozijn met HVL en houtnerf betaalt u gemiddeld ca €50 tot €150 Euro meer.

Dat waren in grote lijnen de kosten van de kunststof kozijnen zelf, waar elke producent mee te maken krijgt en waar elke producent ook zijn eigen keuzes in maakt. Daar waar het ene merk bewust kiest voor een low-budget kozijn, kiest een ander voor kwaliteit.

kunststof-kozijn-onderdelen

Opbouw montagekosten

Waaruit bestaan de montagekosten?

Net hebben we het uitvoerig gehad over de kozijnen zelf. Maar zoals we reeds hebben vastgesteld wordt vaak kozijnen inclusief de montage bedoeld. We gaan hier niet al te ver over uitweiden, onze berekening van montagekosten voor kunststof kozijnen vindt u hier. We gaan wel proberen de verschillen uit te leggen tussen diverse leveranciers en montagebedrijven.

Als eerste is de montagewijze van belang. Een goede montage bestaat als eerste uit het verwijderen van de bestaande kozijnen. Dus niet over of op het bestaande hout monteren. U kunt zich voorstellen dat het laatste veel sneller gaat, maar het is zeker niet de juiste manier.

Bij het inmeten wordt door ons goed gekeken of er met of zonder stelkozijnen gemonteerd gaat worden. Dit heeft niet veel invloed op de prijs, maar we noemen het wel even om de juiste werkwijze aan te geven.

Vervolgens bestaat een montageteam uit 2 of 3 mensen. Ook dit heeft invloed op de prijsstelling. Verder zijn zaken als afwerking, afvoeren bouw en sloopmaterialen ook kosten, die u ook besparen kunt als u een beetje handig bent.

Kosten van de montage zelf berekenen

Gemiddeld liggen de kosten voor een montageteam met 2 monteurs op ca € 1200 inclusief BTW per dag. Op een montagedag kunnen gemiddeld 2 kozijnen worden geplaatst. Komt een bedrijf met 3 man sterk, liggen de kosten vanzelfsprekend hoger, maar kunnen ook meer kozijnen worden geplaatst. Zo kunt u zelf redelijkerwijze de kosten van de montage van uw kunststof kozijnen berekenen.

Meer informatie over kosten per montage van kozijnen vindt u ook op: